LİMİTED ŞİRKETLERİN AMME BORÇLARINDAN DOLAYI ORTAKLARIN VE MÜDÜRLERİN SORUMLULUKLARI

Limited şirketin borçlarından dolayı genel ilke limited şirket ortaklarının, şirket borçlarından sorumlu olmayıp, sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirket sözleşmesinde öngörülen ek ödeme ve yan edim yükümlülüklerini yerine getirmekle yükümlü olmalarıdır.(6102 TTK Md.573/2) Ancak 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’un (AATUHK) 35. maddesinde, şirketten tahsil imkanı bulunmayan amme alacağından ortakların sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya ve Mükerrer 35. Maddesi uyarınca müdürlerin ise şahsen sorumlu olacağı öngörülmektedir.

Limited şirketler için, amme alacağının öncelikle tüzel kişiliğin malvarlığından tahsil edilmesi esas olmakla birlikte şayet amme alacağı, tüzel kişiliğin mal varlığından tahsil edilemiyor veya tahsil edilemeyeceği anlaşılmış ise şirketin ortaklarından ya da kanuni temsilcilerinden (müdürlerden) tahsil yoluna gidilmektedir.

Ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden müteselsilen sorumlu tutulur yani burada amme alacaklı olan idare alacağını devir eden ya da devir alan ortaklardan herhangi birinden isteyebilecektir.

6183 AATUHK Madde 35:

  1. Limited şirket ortakları, şirketten tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacağından sermaye hisseleri oranında doğrudan doğruya sorumlu olurlar ve bu Kanun hükümleri gereğince takibe tabi tutulurlar.
  2. Ortağın şirketteki sermaye payını devretmesi halinde, payı devreden ve devralan şahıslar devir öncesine ait amme alacaklarının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.
  3. Amme alacağının doğduğu ve ödenmesi gerektiği zamanlarda pay sahiplerinin farklı şahıslar olmaları halinde bu şahıslar, amme alacağının ödenmesinden birinci fıkra hükmüne göre müteselsilen sorumlu tutulur.

Limited şirketlerin tahsil edilemeyen amme borçlarından dolayı kanuni temsilciler yani müdürler şahsen sorumludur. Ancak müdürler, ödedikleri şirketin amme alacakları tutarları için asıl amme borçlusuna rücu edebilirler

6183 AATUHK  Temsilcilerin Sorumluluğu başlıklı Mükerrer Madde 35:

  1. Tüzel kişilerle küçüklerin ve kısıtlıların, vakıflar ve cemaatler gibi tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacakları, kanuni temsilcilerin ve tüzel kişiliği olmayan teşekkülü idare edenlerin şahsi mal varlıklarından bu Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.
  2. Bu madde hükmü, yabancı şahıs veya kurumların Türkiye’deki mümessilleri hakkında da uygulanır.
  3. Tüzel kişilerin tasfiye haline girmiş veya tasfiye edilmiş olmaları, kanuni temsilcilerin tasfiyeye giriş tarihinden önceki zamanlara ait sorumluluklarını kaldırmaz.
  4. Temsilciler, teşekkülü idare edenler veya mümessiller, bu madde gereğince ödedikleri tutarlar için asıl amme borçlusuna rücu edebilirler.